På engelsk brukes begrepet «talk radio», som i bunn og grunn handler om å la skravla gå, gjerne uten at det spilles noen musikk. Vi kaller gjerne fenomenet «prateradio» på godt norsk. I slike programmer diskuterer en eller flere programmer bestemte emner, og ofte er det gjester med på programmet som har en eller annen tilknytning til emnet som diskuteres. Det er også vanlig med innringere som slår på tråden for å stille spørsmål eller utveksle synspunkter med programlederne.
Et klassisk eksempel på et slikt radioprogram på norsk radio, er Nitimen på NRK. Dette programmet går så langt tilbake som til 1965, og selv den gang var ambisjonen å lage munter, lettfordøyelig og muntlig radio. En annen del av ambisjonen var å kunne gi lyttere en god start på morgenen. Intervjuer og underholdningsstoff har alltid vært en del av programmet på Nitimen. Nitimen er ikke et «rent» prateradioprogram i den forstand at skravlingen går uavbrutt; her vil du ofte finne blant annet musikalske innslag.
Podcastens popularitet
En renere form for prateradio som har gjort furore noen år nå, er podcasten. Ofte består podcaster simpelthen av lydopptak som kringkastes over nettet, og mange «podder» er helt «nakne» i den forstand at sendingene kun består av lange samtaler mellom deltakerne. Å lage podcast er noe enhver kan gjøre, og nettet har gjort det veldig lett å få kringkastet seg selv. Det finnes et hav av podder i dag, rettet mot ulike målgrupper og som tar for seg ulike emner.
Sjekk ut en av landets mange studentradioer for å finne ut hvor mye som finnes av forskjellige podcaster. En podcast som har gjort furore ved Studentradioen i Bergen heter Skumma kultur. Foruten å ha et kreativt navn tar denne podden for seg kulturelle emner, og diskuterer alt av kultur både her hjemme og internasjonalt.